Choď na obsah Choď na menu
 


Exkurzia do NR SR a na výstavu Ľ. Štúra

Dňa 20.10.2015 sa konala exkurzia do Bratislavy, ktorej sa zúčastnili žiaci zo 7.A, 8.B a vybraní žiaci zo 7.B,7.C a 7.D triedy.

 Mali sme jedinečnú možnosť zúčastniť sa prehliadky parlamentu, kde sme sa dozvedeli množstvo nových informácií o činnosti poslancov. Prezreli sme si nádhernú zasadaciu miestnosť, kde rokujú poslanci. Po prehliadke sme sa  presunuli na Bratislavský hrad,  kde bola  výstava o živote a práci  Ľudovíta Štúra. Výstava bola poučná a zaujímavá. Priblížila nám život Ľudovíta Štúra. Dozvedeli sme sa, že pracoval ako novinár, pedagóg, básnik, filozof, jazykovedec a politik. Bol oddaný svojmu národu. V roku 1843 uzákonil slovenský jazyk, používal fonetický pravopis, v ktorom existovalo iba mäkké i(to by sa páčilo asi každému z nás). V roku 1845 začal vydávať Slovenské národné noviny s prílohou Orol tatranský ,kde boli uverejnené slovenské básne. Štúr zomrel na poranenie nohy a následne zomrel na otravu krvi.

"Symbol spojenia nášho je reč národa, heslo našej vôle života."

                                                                                      (citát L.Štúra)

Žiakom sa exkurzia páčila a týmto by som chcela poďakovať pani učiteľkám, že nám umožnili návštevu parlamentu a výstavy .      

                                                                                                                                Karla Albíniováimg_7335.jpgimg_7330.jpg

img_7326.jpgimg_7328.jpgimg_7332.jpg